Correspondentieadres: Hoge Weg 157, 2940 Hoevenen | Maatschappelijke zetel: Amsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen | T. 03 206 02 20 | informatie@vleemo.be

Op woensdag 30 en donderdag 31 mei zakte een delegatie van VLEEMO, samen met een afvaardiging van partnerbedrijf Wind aan de Stroom, af naar Aurich en omstreken in Duitsland. Daar bezochten ze enkele fabrieken van turbineleverancier Enercon.

VLEEMO en Wind aan de Stroom exploiteren momenteel samen vijftig windturbines op de Rechter- en Linkerscheldeoever van de Haven van Antwerpen. Het merendeel van deze turbines zijn van fabrikant Enercon. Tijdens de bouwfase komen de verschillende onderdelen apart aan en worden ze ter plaatse zorgvuldig met elkaar verbonden. Maar hoe worden deze onderdelen gemaakt? Om hierop een antwoord te krijgen, trok een delegatie van beide bedrijven naar het noorden van Duitsland, waar verschillende fabrieken van Enercon zijn gevestigd.

De eerste stop was in het Energie-, Bildungs- und Erlebniszentrum (EEZ) of het bezoekerscentrum met enkele interactieve opstellingen over windenergie en waar onder meer een volledige gondel stond opgesteld ter inkijk. In dit gebouw gaf Enercon een presentatie over de huidige stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf.

Vervolgens trok de groep naar de Kunststofftechnologie Aurich GmbH (KTA) ofwel de bladfabriek: een gigantische hal waar de wieken geproduceerd worden. De mallen kunnen zich automatisch van het ene werkstation naar het andere verplaatsen. Vele taken zijn geautomatiseerd, maar gezien de verschillende bladtypes komt hier nog veel handwerk bij kijken.

Van de KTA ging het verder naar de hal waar de generatoren gebouwd worden en waar de gondel geassembleerd wordt. De laatste passage van de eerste dag was in het R&D-center, waar allerlei testen gebeuren op de verschillende onderdelen.

De eerste stop op dag twee was de Gusszentrum Ostfriesland GmbH (GZO) ofwel de gieterij. Hier worden onder meer de rotornaven en machinedragers gegoten rekening houdend met de hoogste kwaliteitsnormen qua productie, veiligheid en luchtkwaliteit.

De tweede en meteen ook laatste halte was de WindEnergie Converter (WEC) Turmbau in Emden, de fabriek waar de prefab betonnen torenonderdelen geproduceerd worden. De grootste delen worden vervaardigd in twee of drie segmenten, die later op de bouwsite aan elkaar worden bevestigd. Door middel van spandraden worden alle individuele elementen ten slotte aan elkaar bevestigd. Gedetailleerde proces- en werkinstructies en veelvuldige kwaliteitscontroles garanderen de kwaliteitsvereisten.

Hieronder vindt u enkele impressies van het bezoek aan Enercon:

  • EEZ--wieken-Large
  • IMG_20180531_110946-Large
  • IMG_20180531_112720-Large
  • IMG_20180531_112912-Large

VLaamse
Ecologie
Energie
Milieu
Onderneming

Contact

VLEEMO

Correspondentieadres

Hoge Weg 157,
2940 Hoevenen

Maatschappelijke zetel

Amsterdamstraat 18,
2000 Antwerpen

03 206 02 20 

informatie@vleemo.be