Correspondentieadres: Hoge Weg 157, 2940 Hoevenen | Maatschappelijke zetel: Amsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen | T. 03 206 02 20 | informatie@vleemo.be

Op de rechter-Scheldeoever, werkt VLEEMO momenteel 3 windturbines af nabij de Vosseschijnstraat (achter Kinepolis), een vierde windturbine zal daar in februari uit de grond rijzen.  Deze Enercon turbines worden gebouwd bij Euroports, Zuidnatie en Werf & Vlas Natie en zullen met hun gezamenlijk vermogen van bijna 13 megawatt meer dan 7.000 gezinnen van groene energie voorzien. De 3 reeds gebouwde windturbines hebben een diameter van 126 meter, groter dan de Antwerpse Kathedraal en hebben een tiphoogte van bijna 200 meter.

In het voorjaar start VLEEMO met de verwijdering van een windturbine bij de Van Cauwelaertsluis waarna er op dezelfde plaats een nieuwe meer perfomantere machine zal worden gebouwd.

Op de gondel van deze windturbines zal je het Wind voor “A” logo vinden van de coöperatie waar reeds meer dan 1.500 Antwerpenaars deel van uitmaken.

Op de linker-Scheldeoever, en meer bepaald in Zwijndrecht, is Wind aan de Stroom gestart met het heien van de 25 meter lange heipalen voor de fundering van 2 Enercon windturbines op de site van DEME.

Deze windturbines hebben een vermogen van 3,5 megawatt en een tiphoogte van 150 meter.  Eén van de turbines zal worden aangesloten op het elektriciteitsnet van DEME om zo het bedrijf en haar haventje van groene energie te voorzien. De andere turbine levert voldoende energie om meer dan 2.000 gezinnen te bevoorraden.

Bij Antwerp Euro Terminal (AET) aan de Blikken in Verrebroek zijn ondertussen de werkzaamheden gestart voor de bouw van 2 windturbines met een tiphoogte van bijna 200 meter, een derde turbine volgt volgend jaar.  Hiermee wil AET op termijn volledig zelfbedruipend worden middels groene energie. 

Ook bij Euroports en bij Transport Roosens, aan de ingang van de Kallosluis, worden in de nabije toekomst windturbines gebouwd.

Naast deze concrete plannen worden er nog verschillende locaties bestudeerd in Zwijndrecht (oa. bij Mexiconatie) en Beveren (oa. bij ADPO en Aertssen).  “Logigrid” onderzoekt op het Logistiek Park Waasland (West) de mogelijkheden voor de oprichting van een lokale Energiegemeenschap naar Europees model.  De windturbine die hiervoor zal ingeschakeld worden komt op de terreinen bij Aertssen. 

11 nieuwe windturbines voor de haven (ATV, 6 januari 2021)

Windpark haven van Antwerpen breidt uit (VOKA, 6 januari 2021)

Antwerpse haven krijgt er dit jaar elf windmolens bij (Gazet van Antwerpen, 7 januari 2021)

Windpark Haven van Antwerpen breidt uit (De Polder, 6 januari 2021)

Windpark in Waaslandhaven breidt uit met vier windmolens (Het Laatste Nieuws, 6 januari 2021)

Meer windmolens op komst in Antwerpsen haven (Made in Antwerpen, 6 januari 2021)

Antwerpse haven krijgt er dit jaar elf windmolens bij (Het Nieuwsblad, 7 januari 2021)

VLaamse
Ecologie
Energie
Milieu
Onderneming

Contact

VLEEMO

Correspondentieadres

Hoge Weg 157,
2940 Hoevenen

Maatschappelijke zetel

Amsterdamstraat 18,
2000 Antwerpen

03 206 02 20 

informatie@vleemo.be