Correspondentieadres: Hoge Weg 157, 2940 Hoevenen | Maatschappelijke zetel: Amsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen | T. 03 206 02 20 | 

Voor het eerst in de geschiedenis kon Duitsland de volledige elektriciteitsvraag dekken met groene stroom. Dat schrijft Süddeutsche Zeitung. Daarvan werd 85 procent opgewekt door windmolens.

Dat gebeurde op nieuwjaarsdag om 06.00 uur 's ochtends. De vraag lag erg laag op dat moment: de helft van op een normale werkdag, en de productie lag erg hoog als gevolg van de strakke wind. Windenergie dekte op dat moment dan ook 85 procent van de vraag. Waterkracht en biomassa zorgden voor de rest van de elektriciteit. Zonnestroom kwam er op die vroege nieuwjaarsochtend natuurlijk niet aan te pas. "Niemand had verwacht dat we de honderd procent uitgerekend op een vroege winterochtend konden bereiken", aldus bevoegd staatssecretaris Rainer Baake.

Duitsland kende op nieuwjaarsdag - net als ons land - negatieve stroomprijzen. Producenten moesten met andere woorden betalen om hun stroom kwijt te raken. Behalve de windmolens produceerden ook de klassieke elektriciteitscentrales stroom, terwijl er amper vraag was.

VLaamse
Ecologie
Energie
Milieu
Onderneming

Contact

VLEEMO

Correspondentieadres

Hoge Weg 157,
2940 Hoevenen

Maatschappelijke zetel

Amsterdamstraat 18,
2000 Antwerpen

03 206 02 20