Skip to main content

Heiwerkzaamheden bij windturbine ADO3 op Zuidnatie gestart

| Katlijn | In de kijker

Iedere windturbine krijgt binnen een project een naam toegekend, voor de turbines die deel uitmaken van het project Albertdok-Oost zijn dat de volgende: ADO02, ADO03, ADO04 en ADO05. Op onderstaande foto's ziet u de heiwerkzaamheden bij ADO03 op de site van Zuidnatie.

Paallengte

De fundering van de turbines ADO02, ADO03 en ADO04 (Enercon E-126) heeft telkens 42 palen. De fundering van de windturbine ADO05 (Enercon E-92) heeft 36 palen. De paallengte per turbine varieert tussen de 13,5 en de 17,5 meter.

Voor de technisch geïnteresseerden: Vanuit de windturbine wordt de belasting die boven ontstaat overgezet naar de fundering en dus ook naar de palen. De palen worden op trek en druk belast, daarom staan deze naar binnen of buiten. Afhankelijk van de windrichting zal een zijde meer op druk belast worden en de overliggende zijde meer op trek. Afhankelijk van de aard van de bodem moet er dieper of minder diep gegraven worden om genoeg wrijving of “kleef” te hebben binnen de ondergrondse lagen. Ook de steun van de voet van de paal speelt hier een rol. Dit is hoe de paal ‘vastzit’ in de grond.

Paaldikte

De paaldikte van de windturbines is 56 centimeter, uitgezonderd op ADO02 waar deze 51 centimeter is. Hier wordt gewerkt met langere schroefpalen. Deze oplossing vraagt op zijn beurt meer of diepere palen. Alle palen worden schuin in de grond aangebracht in groepen van drie: de buitenste twee naar buiten en de middelste naar binnen. 

Voor beeldmateriaal kan u op onderstaande foto klikken: