Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming

CorrespondentieadresHoge Weg 157, 2940 Hoevenen
Maatschappelijke zetelAmsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen
T. 03 206 02 20 |

VLEEMO en partner Wind aan de Stroom steunen, samen met Port of Antwerp, de internationale liefdadigheidsorganisatie Mercy Ships die wereldwijd toegang verleent tot medische hulp in ontwikkelingslanden. Naast chirurgische ingrepen, renoveren zij ziekenhuizen en bieden zij opleidingen aan medische professionals aan. Mercy Ships heeft zo sinds 1978 ruim 2,56 miljoen mensen kunnen helpen, mede dankzij een team van vele vrijwilligers die dagelijks mee aan boord stappen van de Africa Mercy, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld.

Mercy Ships

Ruim 5 miljard mensen missen wereldwijd toegang tot veilige en betaalbare chirurgie. Het doel van Mercy Ships is iedereen toegang verlenen tot de nodige gezondheidszorg. Zij steunen ontwikkelingslanden door het bouwen en renoveren van lokale ziekenhuizen en het voorzien van trainingen aan artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers. De landen waar zijn hun diensten verlenen, behoren tot de armste in de wereld volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties. De focus ligt op landen uit Sub-Sahara-Afrika. Maar liefst 93% van de bevolking mist er veilige, betaalbare en tijdige gezondheidszorg.

Africa Mercy

De Africa Mercy is het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het was vroeger een Deense treinferry, de Droning Ingrid, en het werd geschonken door de Balcraig Foundation in 1999. Dame Norma Major doopte het schip in het jaar 2000 de ‘Africa Mercy’, ondertussen een schip met vijf operatiekamers en tweëentachtig ziekenhuisbedden. Sinds 2007 werkten reeds meer dan 10.000 vrijwilligers uit 90 verschillende landen op dit schip. Momenteel bieden 400 vrijwilligers hun hulp aan op de Africa Mercy, zij betalen hun eigen reis- en verblijfskosten. Naast de operaties aan boord, werken er ook teams samen met lokale partners in plaatselijke dorpen aan land met het schip als uitvalsbasis. 

Meer informatie

Burgers en bedrijven willen vandaag betrouwbare, betaalbare en propere energie. Ons energiesysteem moet daarvoor zowel verduurzamen als moderniseren. Deze “energietransitie” is volop bezig in Vlaanderen, maar heeft nog onvoldoende wind in de zeilen. Vandaag, op de Internationale Dag Van de Wind, pleiten de Vlaamse Windenergie Associatie,  het Vlaams netwerk van ondernemingen en de federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven er samen voor om de ambities inzake windenergie kracht bij te zetten. Vlaanderen zal er wel bij varen. 

Wie door ons landschap fietst, kwam ongetwijfeld eens ruïnes, vervallen of opgeknapte windmolens tegen. Honderden jaren geleden rekenden we al op de wind om ons van energie te voorzien. Om tegemoet te komen aan een steeds hogere energievraag, schakelden we in de loop van de geschiedenis echter over naar andere vormen van energieopwekking. Veelal op basis van fossiele brandstoffen. Dat heeft ons enorme groei en welvaart gebracht.

De internationale “Dag van de Wind” wordt jaarlijks internationaal gevierd op 15 juni. Dit jaar krijgt u de unieke kans om één van onze operationele windturbines te bezichtigen. Laat u verbazen door deze 200 meter hoge reus op het Haveneiland (terrein Autoredo) in de Antwerpse Haven! Onze experten maken u wegwijs in ons verhaal van groene energie. Achteraf wordt u een drankje en hapje aangeboden aan de voet van deze mastodont. Indien u nog vragen heeft over uw eventuele participatie in Wind voor “A” kan u deze ook stellen aan het VLEEMO-team dat heel de dag aanwezig zal zijn. Maak er een leerrijke familiedag van terwijl uw kids zich kunnen uitleven op één van onze springkastelen. De site is gratis toegankelijk.Praktische informatie:

Datum: zaterdag 15 juni 2019 tussen 10.00 en 17.00 u. 

Parking: Lichterweg, 2030 Antwerpen, 

Locatie: Lichterweg, 2030 Antwerpen

In aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel en havenschepen Annick De Ridder werd op woensdag 15 mei op de persconferentie in het Havenhuis niet alleen een bijkomende investering van 40 miljoen euro in de bouw van windturbines in de Antwerpse Haven aangekondigd maar werd ook het startsein gegeven voor Wind voor "A".

Windenergiebedrijf VLEEMO zal acht windturbines bouwen in de zuidelijke haven van Antwerpen. Een investering van 40 miljoen euro. Via een coöperatie kunnen geïnteresseerde particulieren participeren in het project. Nu de beroepsprocedures nog. 


© Wind aan de Stroom